Culinair

Innovatieve arbeidsprocessen in de keuken

3 manieren om het bakproces te stroomlijnen
Wie weleens koekjes gemaakt heeft weet: er zijn meerdere manieren om dit aan te bakken ehm, pakken. Hoe laat je elk individueel ingrediënt tot zijn recht komen, maar zorg je er tegelijk voor dat ze samen, als team, uiteindelijk het beste eindresultaat leveren? De koekjes in uw goodiebag van het congres vormen de aanleiding voor een kort culinair onderzoek naar leiderschap.
 • Hiërarchische benadering
  We kunnen hier lang of kort over spreken, maar in een keuken is het natuurlijk de chef die bepaalt. Zonder een heldere top-down aansturing van de ingrediënten zal in no time chaos ontstaan. Eieren zullen van het aanrecht rollen en op de vloer uiteenspatten, bloem zal in het rond stuiven en wie weleens per ongeluk zout door zijn koffie heeft geroerd in plaats van suiker weet genoeg… Een helder recept, stap voor stap opgevolgd, dat levert de beste koekjes. Zo is ’t en niet anders.
   
 • Zelfsturende ingrediënten
  Je kunt van een ontevreden ei wel een omelet bakken, maar smaken zal hij niet. De kok van vandaag, zeg maar de kok 4.0, geeft zijn ingrediënten vrij spel. Laat de gist zelf zijn dosering bepalen, sta open voor onverwachte combinaties. Een koekje, wat is uiteindelijk een koekje? Die definitie bepalen we toch eigenlijk zelf?
   
 • De mix
  Nee, geen kant-en-klare koekmix uit de supermarkt. Een mix van leiderschapsstijlen. De ingrediënten laten spreken, maar wel met zachte hand en oog voor ieders kwaliteiten blijven bijsturen. Dan krijg je koekjes die soms een beetje afwijken, maar toch altijd smaken.
 •  

  Elske van Lonkhuijzen
  Voeg toe aan selectie